Att gifta sig är roligt, men innan man kan njuta av festen är det en hel del praktiska saker som man behöver reda ut...
En stor fest, liten vigsel eller ett giftemål i stadshuset. Hur man vill att ens stora dag ska se ut kan variera från person till person. Ska man bjuda många gäster kan det vara enkelt att anlita en cateringfirma som står för maten, men en del vill hellre laga maten själv.
Det kan dels bero på att det är fint att bjuda sina gäster på hemlagad mat, eller att det känns ekonomiskt ohållbart att beställa färdiga rätter.
I Bröllopstorgets forum lyftes frågan av en person som ska gifta sig. Brudparet ska laga maten själva, men lokalen verkar inte ha något kök att använda sig av.
"Hej! Jag har ett litet dilemma. Vi har hittat en lokal vi vill ha som festlokal för bröllopet, en äldre lada. Dock finns det inte något kök att tillgå, därför uppmanar de som hyr ut festlokalen att det är catering som gäller, då det inte finns någon möjlighet att diska efter sig heller.", skriver personen.
Brudparet ber därför om hjälp:
"Här blir det lite problem för vår planering då vi tänkt göra all mat själva, och inte anlita catering. Hur hade man kunnat lösa det på smidigast sätt om man ändå vill stå för all mat själv utan catering? Disken kan man ju placera i backar som man tar hand om dagen efter, kanske? Några förslag, eller någon som gjort samma? För info, så ska vi bjuda på buffé som serveras kall."
h2
Ja, hur ska man egentligen göra om det enda alternativet är att laga egen mat, men festlokalen saknar kök? Kanske kan man laga mat som går att förbereda innan. Här listas tips på mat som kanske passar på detta bröllop:
Exempelvis västerbottenpaj, spenat, fetaost och skink- och purjolök. Kan bakas i förväg och serveras kalla eller ljumna.
Går att göra både enkelt och gott med pesto, mozzarella och soltorkade tomater, då blir den både matig och fräsch.
Klassisk med crème fraîche eller fransk med vinägrett, salladen är god kall och mättande.
Kan skivas kall och serveras med såser.
Lyxig känsla och behöver inte värmas.
Går att göra i förväg och är ofta populärt.
Nyttigt och smakrikt.
Exempelvis med kyckling, hummus, sallad. Enkla att äta och lätta att variera.
En klassiker som går hem hos många.
Med mozzarella, tomat och basilika. Fräscht och snyggt på buffé.
Perfekta att äta utan bestick.
Exempelvis med skagenröra, brie & fikonmarmelad, eller rökt lax.
Perfekt att servera vid minglet.
Kan arrangeras som vacker buffé.
vegetariskt och gott även kallt.
Fräscht till efterrätt eller mellanmål.
Kan grillas i förväg och serveras kalla eller ljumna.
Funkar bra om man har tillgång till värmebox/ugn i förväg.
Med rostbiff, ruccola & pepparrotskräm.
Exempelvis med zucchini, tomat och ost.
LÄS MER: